Gruyère grottlagrad
Gruyère är en Schweizerost med kraftig smak och utan hål. Namnet kommer från regionen Gruyère som ligger i kantonen Fribourg i den fransktalande delen av Schweiz. Kornas betesmark är viktig för smaken på osten då korna sägs beta på alpängar med en ovanligt rik flora. Gruyère tillverkas av opastöriserad mjölk och är finpipig eller helt utan hål.
Morbier
Morbier är en halvhård ost från Jura i Frankrike som ovanligt nog har ett lager av träaska i mitten. Förr använde herdarna sot från ystkaret för att skilja morgon- och kvällsmjölken åt, och detta blev sedan till den så kallade Morbier-osten. Nu för tiden tillverkas inte osten på detta sätt, men osten delas fortfarande i två delar och ett lager av aska och salt tillsätts för att få fram det karaktäristiska utseendet. Osten är tillverkad av pastöriserad eller opastöriserad komjölk. Den är ganska mild i smaken, men fler smaker framträder om den rumstempereras.
Manchego
Manchego är en spansk hårdost gjord på fårmjölk. Den tillverkas i provinsen La Mancha som gett den dess namn. Typiskt för Manchegon är halmmönstret i skorpan som finns kvar efter pressningen. Osten lagras från två månader till två år. Den yngsta sorten kallas fresco, sen kommer semi-curado, curado och viejo.
Tomme de Basque
Tomme de Basque är en typisk bondost från sydvästra Frankrike som lagras ca 2,5 månad med naturkant runt osten. Osten är halvmjuk och gräddig med toner av hasselnöt.
Tomme de Chévre
Tomme de Chévre är en mellanhård pressad ost med en väldigt fyllig getostsmak utan att vara speciellt stark. Helt klart en värdig fredagsost.
Appenzeller
Appenzellers kant är torr, plan, blekgul till orange och får den här färgen efter att ha blivit tvättad i en hemlig blandning av kryddor, vitt vin och salt under lagringstiden. Aromen påminner om kryddig, jäst frukt. Smaken fullkomligt tar andan ur en med sin smörighet med fruktiga och blommiga inslag. Den balanseras av en robust söthet, med rökig och fyllig karaktär.
Cheddar
Är en engelsk ost, ljust gul till orange i färgen och med skarp smak, ursprungligen tillverkad i den engelska byn Cheddar i Somerset. Osten har tillverkats sedan medeltiden.
Äkta cheddar är tillverkad av komjölk. Osten är hård och skorpan täckt med väv. Den lagras vanligen mellan tre månader och tre år.
Kaltbach Creamy
En ost från Schweiz! Kaltbach Creamy smakar som en blandning av Gruyère och Appenzeller fast med betydligt krämigare konsistens.
Detta är en halvhård ost gjord på opastöriserad komjölk. Den har en härligt kraftig, fyllig och välbalanserad smak och är så bra att den vann guldmedalj på World Cheese Awards i England 2010
Gouda
En holländsk ost som från början tillverkades i staden Gouda. Osten är halvhård, tillverkad av komjölk och har naturlig skorpa. Den lagras från några månader till två år eller mer. När osten mognar hårdnar skorpan och innanmätet mörknar och hårdnar och utvecklar sin smak.
Brie de Chateu
En fransk Brie men av ovanligt god kvalitét.
Tryffel Brie
är en underbar Brie med ett lager av tryffelkräm
Brie de Meaux
Brie de Meaux är en vitmögelost gjord på opastöriserad komjölk. Osten mognar utifrån och in. Brie de Meaux är en av de mest kopierade av alla ostar. Det flesta brieostar görs idag av pastöriserad mjölk, och är därför mindre smakrika. Brie de Meaux är skyddad av franska ursprungsmärkningen AOC. Smaken är nötaktig, tryffel- och champinjonlik. Osten luktar lite ”stallaktigt” när den är mogen. Ytan har en aning rostfärgad ton med distinkta fåror. Bör avnjutas rumstempererad.
Lucculus
Den berömde osthandlaren Henri Androuët skapade på 1930-talet osten Brillat Savarin, som direkt gjorde succé! När man tillverkar den berikas mjölken med grädde, vilket resulterar i en så kallad triple crème. Ostarna formas till små rundlar på ett halvt kilo och kläs med härligt fluffigt vitmögel. De har ofta en frisk, lite syrlig och gräddig, ja nästan lite dekadent smak. Detta är en fet och ganska mäktig ost. Mognadstiden är relativt kort, två till tre veckor.
Denna skapelse lär vara drottning Silvias favoritost.
Blå Kornblomst (Mölndalsosten)
Mild, krämig och ekologisk mögelost från Danmark. Tillverkad av ekologisk, pastöriserad KRAV-märkt komjölk. Man säger att den är besläktad med den italienska Gorgonzolan. Observera att den har vegetabilisk löpe. Enligt vår mening är detta mögelostarnas Rolls Royce!
Saint Agur
Om denna sägs, att om Rouqefort är Frankrikes ostkung, så är Saint Agur dess drottning. Det är inget dåligt omdöme för en ost! Den är ovanligt krämig för att tillhöra de franska grönmögelostarna och har en fantastiskt god blandning av sälta och syra i smaken. Detta är en av de absolut bästa nybörjarostarna för dig som inte har provat någon grönmögelost tidigare eller inte har hittat en som du tycker om. Saint Agur brukar framhållas som ett bra exempel på moderna franska ostar. Den utvecklades 1988 av Bongrain i Jurancon vid Pyrenéerna. Den görs på pastöriserad komjölk och man tillsätter extra grädde, vilket gör den till en härligt bredbar double crème-ost.
Cabraliego
Detta är Spaniens nationalost. Även känd under namnet Cabrales men då är den mer lagrad. Cabraliego har en kraftig doft och smak, halvmjuk konsistens med mycket blåmögel. Kanten är mjuk, kraftig och brungrå eller mörkare. Dess smörsmak dröjer kvar mycket kraftigt i munnen.
Vacherin Mont dÓr
Denna skapelse är en stjärna på ostarnas himmel.
Den har sin årliga premiär i slutet av september varje år och därför officiellt inviger hösten i de ostgalnas värld.
Osten är en tvättad rödkittost, som tillverkas både i Frankrike och Schweiz. Den görs i tre varianter, 500 gram, 900 gram samt en stor på mellan 2-3 kg. Ytan blir lite ”gungig” och skrovlig, denna otroligt krämiga ost hålls ihop med en ytterkant som tillverkas av granbark, det ger både stadga och smak.
Den görs av opastöriserad komjölk och är AOC-klassificerad i båda länderna sedan 1981. Från komjölk tror man dessutom att den har fått sitt namn, den har nämligen haft en föregångare som hette Chevrotin som tillverkades av getmjölk, när man fick ont om getmjölk gick man helt sonika över till komjölk och döpte om den till Vacherin (vache=ko).
Hur äter man den? Antingen som en underbar dessertost eller på följande vis:
Ta en Vacherinost i lämplig storlek, klä in träburken som den ligger i med aluminiumfolie (viktigt, eftersom osten smälter och kan droppa ner i ugnen). Tag en gaffel och perforera toppskorpan på osten, häll över 1 dl vitt torrt vin, stryk vitlöksklyftor över skorpan och sätt in den i ugnen, 200 grader i 20-25 minuter brukar vara lagom.
Nu kan du välja att servera den på raclettevis genom att låta gästerna sleva den smälta, varma osten över kokt potatis tillsammans med lite goda charkuterier, eller så kan du avnjuta den som en fondue och doppa brödbitar i den smälta osten. Vilket du än väljer så kommer du att få en underbar måltid!
Chaumes
Chaumes (uttalas / chåm/) är en ost av komjölk från Périgord (sydvästra Frankrike), tillverkad på traditionellt vis. Bokstavligen översatt är ”Chaumes” franska för stubbe. Baserat på traditionella trappist-stil ostar, är det en populär ost bland de moderna franska sorterna. Det är en mjuk, blek ost med en rik fyllig smak och mjuk krämig och ganska seg konsistens. Dess doft är skapas av ostens ljusa tangerine-orange, mjuka skorpa och luktar av gamla strumpor. Mognaden av Chaumes tar fyra veckor. Den används som en bordsost och passar även till grillning.
Taleggio
Taleggio är en italiensk halvmjuk kittost gjord på pastöriserad komjölk. Osten lagras vanligen 6-10 veckor. Smaken är mild och fruktig. Taleggio passar utmärkt i en god sallad, kanske tillsammans med lite valnötter. Den är jättegod att gratinera och vi använder den med glädje på hembakad pizza. Den går även att använda som fyllning i schnitzlar och rullader eftersom den är relativt fast.
Altesse
Altesse är en kittost gjord på komjölk från Alsace i Frankrike. Den passar den som önskar en mindre kraftig kittost och som uppskattar en härligt mjuk och smidig konsistens.
Färskostar:
Vitlöksrulle
En fransk krämig färskost, gaddad med vitlök och örter, som bara smälter i munnen:
Valnötsost
Man smälter ner hårdost och tillsätter valnötter och hasselnötter. Osten får en underbar smak genom att vi snackar äkta rakt igenom, alltså inga essenser. Ursprung Frankrike/Dreux
Medborgaregatan 9
43130 Mölndals Innerstad
031/279095
Kontakt@ostbutiken.se